1 comments

Cloud Computing

Mana-mana pergi mesti ada topik perbincangan tentang 'cloud computing' ni.Masa pensyarah bercerita pasal 'cloud computing' masih kurang faham sangat..main angguk-angguk, geleng-geleng je. Tapi sekarang ni kena ambil serius pasal mende-mende macam ni, sebab dalam paper dan tv pun dah keluar cerita pasal 'cloud computing' ni. Sebenarnya 'cloud computing' ni bukan perkara baru. Kalo difikir-fikir memang dah lama kita gunakan untuk kegunaan seharian mahupun mingguan atau bulanan. Samada kita tau, sedar atau tidak, sebenarnya kita memang dah lama mengaplikasikannya dalam kehidupan cuma istilah yang digunakan pada masa sekarang berbeza.

'Cloud computing' ni kalau diterjemahkan dalam bahasa melayu ialah 'Pengkomputeran Awan' atau 'Pengehosan Awan'. Rasa kelakar lak bunyinye bila diterjemahkan, baik kita gunakan istilah dalam bahasa Inggeris je sebab lebih sedap didengar. Walau apa pun namanya pemahaman tentangnya tetap sama. Jom kita sama-sama baca apa sebenarnya 'cloud computing' ni.Saya pun masih belum master tentangnya lagi.Sesiapa yang nak tambah atau komen silakan.


Apakah yang dinamakan 'cloud computing' ni?

Wikipedia (Ensiklopedia Bebas)


Pengkomputeran awan ialah pembangunan dan penggunaan teknologi komputer("pengkomputeran") berasaskan internet ("awan"). Mengikut konsep, ia adalah suatu anjakan paradigma di mana perincian diabstrakkan daripada pengguna yang tidak lagi perlukan pengetahuan, kepakaran dalam, mahupun mengawal infrastruktur teknologi "di dalam awan" yang menyokong mereka. Ia selalunya melibatkan peruntukan sumber-sumber yang boleh diskalakan secara dinamik dan sering kali dimayakan sebagai satu perkhidmatan di Internet.


Istilah awan digunakan sebagai satu metafora bagi Internet, berdasarkan cara Internet digambarkan di dalam gambar rajah rangkaian komputer dan merupakan pengabstrakan bagi infrastruktur yang disembunyikan di sebaliknya. Perkhidmatan pengkomputeran awan biasa membekalkan penggunaan perniagaan lazim di atas talian yang dicapai melalui pelayar web, sementara perisian dan datanya tersimpan di pelayannya.

Perkhidmatan-perkhidmatan ini dibahagikan kepada kategori-kategori berikut: Perisian sebagai sebuah Perkhidmatan (SaaS), Pengkomputeran Utiliti, Perkhidmatan Web, Pelantar sebagai sebuah Perkhidmatan (PaaS), Pembekal Khidmat Terurus (MSP), Perdagangan Perkhidmatan, dan Integrasi Internet.read more